03 feb 2016
Kategori(er):
usa_resa

Min resa till USA

Varmt välkommen till min blogg! Det känns verkligen jättekul att få sätta igång något jag länge planerat och haft som mål. Soleva educations hemsida och blogg om ledarskap!

Här kommer du få följa mig och mitt företag och få tips och inspiration kring vad ledarskap och utveckling kan betyda. Jag kommer även att bjuda in gästbloggare från olika branscher och befattningar för att få en inblick i deras verksamhet och reflektioner kring vad ledarskap är för dem. Först ut är min nyfunna vän Marianne Rönnberg Galmor som är en erfaren journalist, framgångsrik entreprenör och företagare. Hon bloggar om hållbart ledarskap och hur hon ser på det.

Självklart kommer jag dela med mig av konkreta verktyg och gärna lite boktips för den som vill fördjupa sig ytterligare i en frågeställning i mina bloggar. Men först tänkte jag ta med er på en resa som var ett avstamp för mig och Soleva education. Det var en resa tillsammans med min goda vän och Coachkollega Jenny till Kalifornien.

Min filosofi är verkligen att försöka att följa sin glädje och lust. Inte så tryggt alla gånger men det ger dig möjlighet att utmana dig själv och dina rädslor och hela tiden utveckla dig själv och ditt eget ledarskap. Så därför blev resan av…

usa_resa_2

Det var alltså för knappt ett år sedan som jag bestämde mig för att åka till Kalifornien på två olika businesseminarium. Bill Baren ” The Big Shift” och Sage Levin ” Women Leadership Summit”. Ett evenemang i ett hotellkomplex i San Jose och ett annat i den vackra orten Pacific Grove på den amerikanska västkusten med bara kvinnliga deltagare. Tänkte att nu är det dags att tänka ”Big ” som amerikanarna. Att våga ta ut svängarna, prata sälj och pengar utan att skämmas! Vi svenskar är ju dessvärre något mer försiktiga och benägna att tänka på jantelagen lite alltför ofta.

Det blev två fantastiska evenemang, helt olika men helt fantastiska! Bill Barren i San José återgav sin historia som dåligt betald coach till en framgångsrik företagsledare med mångmiljonbusiness. Det var framför allt tre frågeställningar som han påstod var hans nyckel till att släppa det som inte var gynnsamt för honom och istället följa sin passion:

  1. Vad är det som gör ditt liv extra värt att leva?
  2. Varför är det viktigt för dig att lyckas i ditt företagande? ( alt arbete)
  3. Vad gör du mot dig själv som hindrar dig att nå dina drömmar?

Tre nyttiga frågeställningar att reflektera kring för att få större insikt i var du står i livet. Dessa frågor kan alla ställa sig (inte enbart företagare )och också fundera kring vilka drömmar och resultat man vill ha. Du måste ju kunna drömma om det för att kunna förverkliga det. Väldigt många av oss tar inte tid till att reflektera över vad vi vill här i livet utan bara kör på.

Efter tre intensiva dagar med teori varvat med övningar och uppträdanden och fantastiska människor från hela världen var det dags för nästa seminarium. Denna gången med fokus på Kvinnligt entreprenörskap. Intressant…. Vad kan skilja oss från männen? Ja inte helt oväntat, utan att generalisera alltför mycket, handlar det om att vi kvinnor har höga krav på oss själva och inte riktigt ser värdet av vad vi kan åstadkomma. Alltså har svårare att prata pengar och ta ordentligt betalt!
Gäller alltså inte alla kvinnor men ganska många. Men det som förenade de båda seminarierna var den höga energinivån och inspirationen att verkligen våga göra det du känner glädje och lust för.

Att medvetet ta kommandot över ditt liv och ditt eget ledarskap är grunden till ett gott ledarskap gentemot andra.

Sen gäller det ju såklart att inte bara tänka, du ska göra också, action direkt gäller: Sätt igång snöbollen. Testa, våga göra fel, lär av misstagen och gör om. Precis som ett sk startup fungerar. Så vad blir din nästa utmaning? Vad ska du sätta för snöboll i rullning?….kan vara värt att fundera över!