16 jan 2017
Kategori(er): ,
img_1503

Att leda i förändring

Nytt år…nya utmaningar… nya möjligheter….Eller ?

Jag tycker att det är förändring och utveckling mest hela tiden. Både i näringslivet, omvärlden och på hemmaplan. Den tekniska förändringen och utvecklingen märks ju allra mest, det går i ett rasande tempo.

Snart kan ju barnen inte ens skriva för hand, de är så vana med tangentbord så att papper och penna känns som stenåldern för dem. Jag upplevde själv frustration härom dagen när nya mobilen införskaffats med nya funktioner och smarta lösningar. Råkade sätta klockan på väckning kl 6 en lördagmorgon och vaknade med ett ryck. Då längtade jag tillbaka till gamla goda tiden då det enda man gjorde med en telefon var att ringa….

Men även om det ibland uppstår frustration eller irritation så är det som den kända författaren och forskaren Claes Janssen skriver i sin modell Förändringens fyra rum:

”Utveckling handlar om att vara i rörelse. Rörelse skapar energi och livskraft. Om den stannar av stagnerar vi både som individ och företag.”

Och det vore ju verkligen trist och tråkigt om allting bara stannade av. Ständig rörelser blir ju detsamma som ständig förändring vilket jag verkligen tror på. Men.. det är inte detsamma som att det alltid är smärtfritt. Nästan alla förändringar du inför, för dig själv eller på din arbetsplats, möter ett viss motstånd. Det är en enkel naturlag.

Då underlättar det om företaget eller gruppen har ett gemensamt språk, verktyg och en struktur att bemöta förändringar.

IMG_0154

Är du nyfiken och vill lära dig mer hur människor reagerar i förändringsprocesser, få verktyg och också möjligheten att träna på att coacha andra framåt i en förändring?

Då är du välkommen att läsa mer om Diplomutbildningen ”Leda i Förändring” som Soleva Education anordnar med start i mars. Mer information finns att läsa på Karlstad Business Center. Går förstås lika bra att maila eller slå en signal och kom ihåg…:

”Det är inte den starkaste av arter som överlever, inte heller den mest intelligenta, utan den som bäst anpassar sig till förändring.

Charles Darwin