13 mar 2016
Kategori(er):
IMG_1866

Våga välja bort!

Tänk om jag väljer fel? Att möjligheten försvinner för alltid?

Visst har vi alla varit med om att det kan vara svårt att välja ibland. Det kan vara svårt att välja vilken väg man ska gå, vilket beslut som är rätt för dig och ditt företag. Det är ju vad vi med andra ord kallar att prioritera. Fast vad händer om du väljer att inte välja? Att följa med strömmen, att inte uttrycka dina åsikter och inte sticka ut? Förmodligen hamnar du någonstans du egentligen inte vill vara.  Och uppvaknandet kan bli ganska brutalt.

Att medvetet vara omedveten kan vara väldigt provocerande för omgivningen. När en medarbetare, partner eller vän bara rycker på axlarna och säger: Jag har inte valt, det bara blev så! Då hamnar vi någonstans i facket att ta ansvar för sina handlingar och sitt liv. En skyldighet och rättighet vi har genom att vi är människor. För vissa saker behöver man göra, fastän det är obekvämt och jobbigt ” annars är man bara en liten lort” som Jonathan uttryckte det i Astrid Lindgrens bok Bröderna Lejonhjärta.

Ibland måste du bara kliva fram och säga ” Det var jag, eller jag vill inte eller jag tycker inte det är ok!” Att välja att inte välja är den enklaste och många gånger fegaste vägen du kan gå. Då slipper du möta både din medarbetare, partner eller vän och … framför allt dig själv. För det är ju det som är det absolut svåraste för väldigt många. Att möta sig själv och sitt beslut och upptäcka att det inte blev som man tänkt sig.

Att våga välja bort, att prioritera ned något är en nödvändighet om du ska leda dig själv eller andra. Du kan inte bära alla och allt även om du själv önskar det. Du behöver fokusera din energi på det som gör skillnad på riktigt. Inte sprida lite på alla möjligheter. För i dagens samhälle med den oerhört snabba teknikutveckling som sker finns det för många valmöjligheter för oss människor. Då gäller det allt mer att våga välja bort istället för att välja.

Vid coaching handlar det mycket om att hitta möjligheter och utforska de olika vägarna för att nå ett mål. Då faller det också väldigt naturlig att man till slut måste välja en väg som känns rätt. Här brukar många bli nervösa och få lite beslutsångest: Tänk om jag väljer fel karriärväg, partner eller boende?

Då tänker jag på en fantastisk chef och ledare jag hade en gång i tiden som alltid sa: ”Gräv där du står!” Alltså… Utgå ifrån var du är just nu i livet, lyssna på dig själv och välj det som känns rätt just nu. Naturligtvis kommer saker och ting förändras men då går det faktiskt att ”ombestämma” sig! Ett befriande uttryck som ger oss perspektivet att inga beslut är för evigt. Alla beslut kan ändras på, det är skönt att veta när beslutsångesten kryper innanför skinnet….