27 feb 2016
Kategori(er):
IMG_1952

Hållbart ledarskap – Soleva education

 

Ett hållbart och äkta ledarskap kräver modet att våga – modet att våga visa sin sårbarhet som ger styrkan att vara sann. Styrkan att vara sann som ger inspiration till andra att våga vara sårbara.

 

Hållbart kan betyda så otroligt mycket för olika människor. Slitstark, beständig, stark och oöm dök upp när jag googlade. Någon annan skriver följande om hållbart ledarskap: ”Att hitta arbetssätt och förhållningssätt som ger hållbarhet över tiden både för dig själv, dina medarbetare och ert arbete. 
Att jobba effektivt och fokuserat och lära sig hur du kan ta tillvara din kraft och energi, hantera stress och krav skriver någon annan.”

För mig är hållbart ledarskap något som är långsiktigt. Som klarar vardagens upp- och nedgångar och som alltid består. När jag höll i en ledarutbildning för en grupp arbetsledare härom veckan så visade det sig att några inte hade gjort sin hemuppgift. Anledningen var att det hade hänt en massa andra saker i livet. Som sjukdom, olycksfall, deadlines som skulle hållas, möten med skolan mm. Och det är ju så livet är, livet händer! Saker sker som du inte kan styra över. Men…hur kan du tänka och agera för att bibehålla din nya vana eller genomföra den där uppgiften fastän ”livet händer”?

Motivation är nyckelordet. Det måste finnas en vilja och önskan att genomföra uppgiften eller ändra beteendet. Att det som uppnås genom att utföra något är värt insatsen och uppoffringen. Arbetar du med saker du tycker är roligt så får du energi av dina arbetsuppgifter och orkar desto mer än en person som går till jobbet bara för att få sin lön. Något som Apples grundare Steve Jobs ofta poängterade till sina anställda: ”The only way to do a great work is to love what you do.” Eller som Ingvar Kamprad uttrycker det: ” Ett arbete får aldrig endast vara en födkrok”

Någonstans där ligger kärnan för mig när det gäller hållbart ledarskap gentemot dig själv och andra. Det ska kännas kul, inspirerande och motiverande att gå till jobbet. Om det inte gör det, kanske det beror på att du stängt av och bara kör utan att stanna upp eller så kan det vara att du är på fel ställe. Då blir det inte hållbart.

Men om jag inte vet var min glädje och passion finns då? Ta ett djupt andetag, stanna upp, andas och känn efter. I vilka situationer känner du dig nöjd och tillfreds? Vad mår du bra av och vad vill du ha mer av i livet?

Reflektioner ger insikter som du kan välja att acceptera eller förändra. Mellanläget att känna sig missnöjd och bitter för att du inte kan påverka, suger bara en massa onödig energi. Så egentligen har du två val att göra: Välj att acceptera och släppa taget eller välj att förändra din situation. Att fastna mittemellan är bara frustrerande, det är då vi ältar och inte kommer vidare.

När du medvetet och aktivt väljer att antingen släppa eller förändra så frigör du otroligt mycket energi och du lyssnar på dig själv. Det ger dig ett långsiktigt och hållbart ledarskap, för dig själv och för dem du leder. Nu är det så att evolutionen fortgår, ingenting står still utan allting utvecklas hela tiden. Så det räcker inte att reflektera, få insikter och agera en gång och sen är det klart! Check! Nej…det är ett ständigt pågående arbete att avsätta tid för reflektion och lära sig mer om sig själv.

Att sätta sig i förarsätet, att göra aktiva och medvetna beslut utifrån den du är och att visa din sårbarhet och släppa in andras kunskap och erfarenhet; det är för mig ett äkta och personlig ledarskap!

Ett ledarskap från hjärta och hjärna utan prestige som ger ett hållbart och långsiktigt ledarskap