05 maj 2016
Kategori(er):
Toolbox_icon

Alla ledare borde få en verktygslåda!

Har du någon gång försökt fixa hemma och du hittar inte just den där tången, skruvmejseln eller sågen? Det har hänt mig och då suckar jag djupt och skjuter upp det där jag tänkt att göra. Var ju ändå inte så viktigt… är ju ingen som ser att gardinstången hänger snett …Eller…?

Jag är övertygad om att detsamma händer våra chefer och ledare ute i företagen. De hittar inte rätt verktyg, eller kanske inte ens har tillgång till det. Då skjuter de upp det där samtalet eller presentationen eller kör någon hemmagjord variant som ofta funkar sådär.

Att bygga människor 

De allra flesta behöver ha en verktygslåda med olika verktyg för att underlätta byggandet av människor och organisationer. Visst finns det naturbegåvningar som kan leva länge på sin envishet, vilja och energi, precis som det finns underbarn inom idrott och musik. Den inre drivkraften, passionen och viljan att leda andra är nödvändig men det är inte detsamma som att du är en god ledare.

En annan kategori av chefer är de som blir utsedda men egentligen inte har viljan eller passionen att leda andra. De kanske hellre vill fortsätta vara duktiga på den plats de är.  Som specialist eller yrkesman /kvinna inom ett specifikt område. Varför ska vi ”tvinga ” in dem i en position som egentligen inte gynnar någon?

Varför får inte alla chefer en verktygslåda?

Varför envisas vissa företag med att köra sitt eget race och låta sin personal och ledare slösa energi på fel saker ? De kanske använder skruvmejseln istället för skruvdragaren. Det funkar men det tar väldigt mycket längre tid och kraft….

Alla chefer, oavsett storlek på företag eller bransch har rätt till en verktygslåda och möjligheten att träna. För visst är det så det funkar inom andra områden? Vi tränar på en sak och blir bättre. Jämför med den träning du lägger ned på gymmet. Du köper ett årskort, får en ordentlig genomgång av alla maskiner och vikter, anlitar en PT och så tränar du. Är du riktigt målmedveten så bokar du även in uppföljningsmöten för att se vilka resultat du uppnått efter ett par månader. Kanske testar flåset, mäter musklerna eller väger dig.

Varför kan inte alla chefer få liknade uppbackning? Vad får oss att tro att bara för att du får ett papper på att du är chef och ett tjockare lönekuvert att du helt plötsligt blir en duktig ledare?

PT inom ledarskap

Näe.., fram för Personlig tränare inom ledarskap! Jag tror på långsiktiga lösningar där individen får ett skräddarsytt program där hon får de verktyg just hon behöver. Sedan möjlighet att träna i verkligheten och bolla med sin egen coach som både uppmuntrar och utmanar.

Det är efter en längre period, precis som vid fysisk, träning som du kan börja se resultat. För att träna ledarskap är detsamma som att bli medveten om sina beteenden och att fortsätta träna på de som är bra och utveckla och träna upp dem som är mindre bra.