21 sep 2016
Kategori(er):
img_2404

Vad är ledarskap?

Lena Sjödin – En entusiastisk och drivande entreprenör med mångårig erfarenhet som chef och ledare, coach och projektledare/producent, inom offentlig förvaltning, näringsliv och som egen företagare.

Idag arbetar hon som affärsrådgivare och delprojektledare för Unga i One Stop Future Shop i Göteborgs Stad. Uppgiften är att stötta befintliga företagare och hjälpa entreprenörer att starta nya företag i Göteborgs regionen.

Jag tror på människor! Jag tror på möjligheter! Jag är nyfiken!

Varför gillar jag att anta nya utmaningar, den ena mer omöjligare än den andra? Om jag inte ramlar över utmaningarna så söker jag upp dom. Så har det alltid varit! Som liten gillade jag att vara bäst i skolan, idag är jag nyfiken! Hur kan vi utveckla det vi gör ännu mer och på ett annat sätt? Det är intressanta frågor, som följer med mej i mitt ledarskap, dagligen, både privat och professionellt. Så ledarskap är både inspiration och att inspirera mig själv och andra till nya utmaningar.

Och vad innebär mitt ledarskap för mig? Har funderat mycket på detta ord, det är ett komplext ord och det första jag brukar säga är att ”man skall kunna leda sig själv för att kunna leda andra”, men vad innebär att leda sig själv?

För mig innebär det att drömma och ha visioner, bottna i mina värderingar som är min grund i mig själv och att tro på mig själv. Jag vill och måste ha roligt och vara ärlig i mitt eget ledarskap. Då kan det ske underverk.

Det är inte någon annan än jag själv som kan ta besluten, med konsekvenser och allt vad det innebär, och då jag påverkas av andras beslut och handlingar så sätts mitt eget ledarskap på prov. Att kunna respektera andras värderingar även om dom inte är mina och känna tillfredsställelsen i att det inte är perfekt men ok, kan vara svårt men mycket utvecklande, i situationer där det krävs.

Mina värderingar är grunden till mitt ledarskap och ansvar för mig själv ger mig modet att våga vara öppen för nya tankar och idéer. Jag brukar tänka på hur situationer kan göra saker annorlunda och utmana mig själv i att vara på osäker mark, för vad är det värsta som kan hända?

Min resa genom livet har inneburit både toppar och dalar men en sak har hela tiden varit viktig för mig och det har varit att få energi av allt jag gör. Jag har gjort många förändringar i mitt liv under årens lopp, t ex bott på många olika ställen, flyttat från norr till söder, för att utvecklas genom olika jobbutmaningar. Det har krävt mitt mod att starta om från noll, socialt, privat, professionellt och hur har jag gjort det? Jo, jag har jag alltid tagit tag i min egen situation vid dessa tillfällen, gjort roliga saker för att bygga upp en ny start och då VILL och måste jag må bra i mig själv. Har t ex haft personlig tränare på varje ställe dit jag flyttat, provat på nya aktiviteter som att spela golf, som inte blev nån hit, vilket är en annan historia:) …men jag har mött nya fantastiska människor på vägen och detta är en del av mitt eget ledarskap.

Förändringar för mig är enbart utvecklande och stimulerande och jag har alltid försökt och försöker överföra det till min omgivning så att inte rädslan för ngt nytt, tar över. Tänker aldrig ångra att jag inte har vågat genomföra det jag vill göra i livet. Mitt mod och att våga har därför alltid följt mig som en röd tråd och varit viktigt. Är vi inte rädda för vad som kan ske bakom nästa hörn så utvecklas vi ännu mer och jag tror och lever efter det.

Livet kanske skulle vara lättare om jag kunde följa mer med strömmen men så himla tråkigt det skulle vara:)

Detta citat älskar jag:
”Jag kan motstå allt utom frestelser”/Oscar Wilde